Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τραγωδία στο Δαφνί: Τρεις νεκροί δεμένοι στα κρεβάτια τους



Φρικτό θάνατο βρήκαν τρεις τρόφιμοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 4/09/2015 πιθανότατα στο ισόγειο του κτηρίου - Υπο έλεγχο τέθηκε η φωτιά - Γίνονται έρευνες για την ανεύρεση ενός ακόμα ατόμου




Στο σημείο έχει σπεύσει δύναμη της Πυροσβεστικής αποτελούμενη από 11 οχήματα και 33 πυροσβέστες, η οποία επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει καταφέρει να θέσει την φωτιά υπό έλεγχο.


Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ισόγειο του κτιρίου ενώ πυκνοί καπνοί αναδύονταν από το σημείο που δυσχεραίναν το έργο των πυροσβεστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε από τρόφιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ο οποίος έβαλε φωτιά στις κουρτίνες του δωματίου του με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο.


Παράλληλα, το ισόγειο του κτιρίου έχει εκκενωθεί πλήρως, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση των τροφίμων.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γίνονται έρευνες και για ένα ακόμη άτομο, το οποίο αγνοείται.


Ο θάνατος των θυμάτων προήλθε, κατά πάσα πιθανότητα από ασφυξία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Όπως όλα δείχνουν οι άτυχοι τρόφιμοι βρήκαν φριχτό θάνατο αφού την ώρα της πυρκαγιάς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους!

Σημειώνεται ότι στο σημείο έχει σπεύσει και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Κω.
Από την φωτιά που εκδηλώθηκε σε πτέρυγα με 17 νοσηλευόμενους, τρεις βρήκαν τραγικό θάνατο και τρεις τραυματίστηκαν. Από αυτούς δυο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σωτηρία και ένας στο Τζάνειο Νοσοκομείο.


Αποκάλυψη-σοκ από τον πρόεδρο των εργαζομένων του Ιδρύματος - Δεκάδες αναφορές για την επικινδυνότητα του ασθενή που φέρεται να έβαλε τη φωτιά με αναπτήρα 

 


ε μια αποκάλυψη-σοκ αναφορικά με την τραγωδία που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ψυχιατρείο στο Δαφνί κατά την οποία τρία άτομα βρήκαν φρικτό θάνατο, προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιδρύματος.

Πληροφορίες που είδαν το «φως»της δημοσιότητας ανέφεραν πως τη φωτιά σε θάλαμο του ιδρύματος την έβαλε ένας ασθενής.


Σύμφωνα, όμως, με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Νίκο Παναγούλη, ο συγκεκριμένος ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».


Ακόμη, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ιδρυμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.


Σύμφωνα με τον κ.  Παναγούλη, ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.


«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» επαναλαμβάνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.


«Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.


Συγκλονιστική μαρτυρία συγγενή: «Ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στο θάλαμο»
 Την ίδια ώρα, συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, προκειμένου να επισκεφτεί συγγενικό της πρόσωπο και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απίστευτη τραγωδία.
Η γυναίκα έφτασε στο Δαφνί λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει σε θάλαμο του Ιδρύματος η φωτιά που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες.

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr η γυναίκα ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς και τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά.


Στη συγκλονιστική της μαρτυρία, η γυναίκα αποκάλυψε πως η φωτιά ξεκίνησε από έναν βαριά άρρωστο ασθενή. Όπως υποστήριξε, ο άντρας αυτός, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο», ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως κατήγγειλε, για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του.
 
 
 
 Τότε, σύμφωνα πάντα με τη γυναίκα η οποία γνώριζε τα τρία θύματα, ο ασθενής βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά στον θάλαμο.
Μάλιστα, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε, η γυναίκα είπε πως ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι, ενώ τόνισε πως οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν και να διασώσουν τους υπόλοιπους ασθενείς.


Όπως είπε, επίσης, οι νοσηλεύτριες αδυνατούσαν να βοηθήσουν, καθώς οι Πυροσβέστες τις είχαν βγάλει έξω λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των αναθυμιάσεων. 


ο χρονικό της τραγωδίας

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16.30 από το ισόγειο του κτιρίου και επεκτάθηκε σταδιακά, ενώ πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκε πτέρυγα του Ιδρύματος και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχουν και άλλα θύματα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για τέταρτο νεκρό.

Τα τρία θύματα βρέθηκαν σε θάλαμο εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, από τον οποίο οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν συνολικά 17 άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως η φωτιά ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από ασθενή.

Μάλιστα, στην αίθουσα από την οποία φέρεται να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και αδυνατούσαν να μετακινηθούν.

 Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν μέχρι και αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, με την ατμόσφαιρα στο Ίδρυμα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή να είναι αποπνικτική.

Μάλιστα, στο σημείο βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πάντως, τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί ενώ όπως έγινε γνωστό στο Δαφνί μετέβη εσπευσμένα πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Κω.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.