Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πάμε Αργυρούπολη;

 

Η γειτονιά της Αθήνας που τα έχει όλα στη σωστή δόση

 

 Είχαμε ραντεβού  στην πλατεία Αγίας Τριάδας, στην Αργυρούπολη, και η οδηγία ήταν «όπως έρχεσαι από κέντρο, στρίψε αριστερά από τη Βουλιαγμένης στη δεύτερη είσοδο και θα βγεις». Και όντως, η Αργυρούπολη είναι η οριστική απαξίωση του GPS.

 

Μεγάλοι, φαρδιοί δρόμοι, περιποιημένα διώροφα και τριώροφα σπίτια αλλά και νεόδμητες πολυκατοικίες, μεγάλες πλατείες και πάρκα, εδώ φαίνεται ότι κανείς δεν τσιγκουνεύτηκε τίποτα. Ακόμα και τα καφέ και τα μπαράκια επάνω στη κεντρική λεωφόρο Μ. Γερουλάνου, πριν και μετά την πλατεία Αγίας Τριάδας, είναι διαφορετικά.


 Πιο μεγάλα, με τζαμαρίες γύρω-γύρω, περιποιημένα και πολιτισμένα, με μια δόση γενναιοδωρίας. Στις τέσσερις μπίρες (από €4 η καθεμία, η μεγάλη) μας πρόσφεραν μια μεγάλη πιατέλα ζεστά λουκάνικα κέρασμα. 

Σε ένα άλλο, ψηλοτάβανο και αεράτο, μας κέρασαν τα ποτά και μας αντιμετώπισαν λες και πηγαίναμε κάθε μέρα. Ένας επιχειρηματίας της περιοχής λέει ότι, καθώς η Αργυρούπολη άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία δύο τρία χρόνια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, δηλαδή μέσα στην οικονομική κρίση, ο κάθε καταστηματάρχης γνωρίζει ότι πλέον δεν είναι αρκετό να έχεις καθαρά πιάτα, έναν dj να παίζει μουσική και να ανοίξεις την πόρτα. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να σέβεσαι τον άνθρωπο που θα σε επισκεφθεί, με όποιον τρόπο κι αν το εκφράζεις αυτό.


Kοντά στο κέντρο και στην παραλία

Στην Αργυρούπολη συνυπάρχουν το παλιό και το νέο, στη σωστή ισορροπία. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στην περιοχή εδώ και χρόνια, τα πιο πολλά σπίτια είναι «πατρικά», όμως αρκετά είναι και τα νέα ζευγάρια που την επιλέγουν ως τόπο κατοικίας, για τα πλεονεκτήματά της: για τον αέρα της γειτονιάς, για την ησυχία, γιατί είναι κοντά στο κέντρο και στην παραλία, με τις αποστάσεις να μειώνονται ακόμα περισσότερο με το μετρό, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2013. 

Οι δυσκολίες των πρώτων κατοίκων φαίνεται πως αποζημίωσαν τις μελλοντικές γενιές. Όταν εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη της Μικράς Ασίας δεν ήταν καν χωριό. Δεν ήταν τίποτα. Μόνο μια μεγάλη έκταση. Που ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά το 1945 και το δίκτυο ύδρευσης εγκαταστάθηκε μόλις το 1957.





Αν είσαι κάτοικος Αργυρούπολης...


Αν είσαι κάτοικος Αργυρούπολης έχεις το προνόμιο να διαλέξεις δύο βιβλία ανάμεσα σε 17.000 τίτλους, τα οποία θα δανειστείς έως και 25 ημέρες από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1976 με μόλις 500 τίτλους. Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις τα βιβλία εκεί αφού λειτουργεί και ως αναγνωστήριο, ενώ διαθέτει και πρόσβαση στο διαδίκτυο. 


Πρόσφατα δημιουργήθηκε και το τμήμα «Book me», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπου αν είσαι μαθητής μπορείς να βρεις σχολικά βοηθήματα για Γυμνάσιο και Λύκειο. (Ρεθύμνης & Δωδεκανήσου 37, 210 9920801)


Θα κάνεις πετάλι με τον Ποδηλατικό Σύλλογο της πόλης, ο οποίος πραγματοποιεί «χαλαρές» διαδρομές τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με σκοπό τη συνεύρεση των μελών αλλά και την παρακίνηση όλο και περισσότερου κόσμου κοντύτερα στην καθημερινή άσκηση.

 Ο Π.Α.Σ. Αργυρούπολης ανήκει στα αναγνωρισμένα Αθλητικά Σωματεία με πολλές ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά σε διεκδικήσεις για ποδήλατο στο μετρό, λεωφορειολωρίδες-ποδηλατολωρίδες κ.λπ. Πρόσφατα, ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα νέο τμήμα, κάθε Σάββατο στις 7.00 μ.μ. με την ονομασία «ΠΑΣ από την αρχή», παρακινώντας αλλά και βοηθώντας τον κόσμο στο πρώτο του βήμα να μεταβεί στον κόσμο του ποδηλάτου. (Μακεδονίας 3, 210 9956062)


Θα παρακολουθήσεις δωρεάν τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Αργυρούπολης, η οποία στο παρελθόν έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες. Στις 7, 8 & 9/2 (20.30) μπορείς να δεις την παράσταση «Streaming» της Nell Dunn, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μαραγκού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης. (Ολυμπίας 5, 210 9961972)


Θα εργαστείς εθελοντικά για το πολύ δραστήριο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ή ΜΚΙΕ, το οποίο προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. 



Δέχεται δωρεές μόνο σε φάρμακα (που δεν έχουν λήξει), βρεφικά γάλατα, εμβόλια και ιατρικά αναλώσιμα. Χρήματα δέχεται μόνο από τους εθελοντές του –οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν τους 200– αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του ιατρείου. (εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Ελληνικού, 210 9631950, www.mkiellinikou.org)


Θα μάθεις σωστό κολύμπι από εξειδικευμένους προπονητές και θα γυμναστείς με τα προγράμματα Aqua Aerobic και συγχρονισμένης κολύμβησης στο ολυμπιακών διαστάσεων Δημοτικό Κολυμβητήριο. Θερμαινόμενη πισίνα με απεριόριστη ώρα χρήσης, μεγάλα αποδυτήρια, μικρή μηνιαία συνδρομή. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει, ενώ απευθύνεται σε δημότες και μη. (Τριπόλεως 6 & Λεωφ. Κύπρου, 210 9624042)


Θα ανταλλάξεις ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, παιχνίδια, λευκά είδη, σεντόνια και παπλώματα στο Δημοτικό Ανταλλακτήριο Ρούχων & Άλλων Ειδών. Καινούργια ή μεταχειρισμένα που προέρχονται είτε από πολίτες είτε από δωρεές καταστηματαρχών της πόλης. Αν έχεις πραγματική ανάγκη θα παραλάβεις μόνο, αφού βασικό μέλημα του ανταλλακτηρίου παραμένει η διευκόλυνση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτά τα είδη. (Τριπόλεως 19, Τρ.-Πεμ. 16.30-18.30)


Αν είσαι μαθητής Λυκείου, εθελοντές εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν να σου παραδώσουν δωρεάν ιδιαίτερα ενισχυτικής διδασκαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος της πόλης Μαθήματα Αλληλεγύης. (1ο Λύκειο Πολεμιστών 14, 210 9925514) 





ΠΗΓΗ 

 Φωτό: Ειρήνη Παπαβασιλείου

2 σχόλια:

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.