Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2014 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ




Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις άρχισαν από την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 και κορυφώθηκαν με τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.
Η πολιτιστική επιτροπή κατάφερε για άλλη μια χρονιά να διοργανώσει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός στην πόλη μας με ελάχιστο οικονομικό κόστος.
Παρόλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύει τόσο ο Δήμος όσο και όλοι οι Δημότες, το κέφι και η διάθεση δεν μειώθηκε. Αναμφισβήτητα όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, ζούμε την καθημερινότητα μας με άγχος, ρουτίνα και έντονους ρυθμούς.





Οι αποκριές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε να ξεφύγουμε για λίγο, να διασκεδάσουμε και να σατιρίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα με τη φαντασία των καρναβαλιστών.


Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού, οι μικροί μας συμπολίτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να χορέψουν με την ψυχή τους παρέα με την εμψυχώτρια παιχνιδιού «Λυμπελούλα» και τις φίλες της. Έπαιξαν παιχνίδια και στο δημιουργικό εργαστήρι του Βασιλιά Καρνάβαλου κατασκεύασαν αποκριάτικες μάσκες, χαρταετούς, ζύμωσαν τις δικές τους λαγάνες κ.α.



Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Συμμετείχαν 16 ομάδες. Πάνω από 60 παιδιά έτρεχαν σε όλη την πόλη, για να λύσουν τους γρίφους και να βρουν το χαμένο θησαυρό. Καταϊδρωμένοι, αναψοκοκκινισμένοι αλλά και χαρούμενοι που διασκέδασαν και κατάφεραν οι πιο πολλοί να φθάσουν στο τέλος. 

Η διαδρομή ξεκίνησε και κατέληξε στο Δημοτικό Ωδείο, όπου περίμενε τα παιδιά ένα κέρασμα και μουσική, για να χαλαρώσουν και να διηγηθούν τα ευτράπελα που τους συνέβησαν.



Πρώτοι τερμάτισαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αργυρούπολης
Η δεύτερη ομάδα ήταν μαθητές του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης και
η τρίτη ομάδα μαθητές του 4ου Γυμνάσιο Αργυρούπολης.



Την ίδια ημέρα το απόγευμα στις 8:00 στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» έλαβε χώρα μία παράσταση με Καρναβαλικά Παραδοσιακά Ευτράπελα από μαθητές και καθηγητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Ελληνικού και χορευτές του τμήματος Παραδοσιακών χορών της κοινότητας Ελληνικού με τίτλο «Τις τρανές τσ’ αποκριές». Μουτζούρηδες, κουδούνες, αποκριάτικα τραγούδια και δρώμενα, γαμήλιο γλέντι με σατυρικά στιχάκια είχαν την ευκαιρία ν΄απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν. Την Καλλιτεχνική επιμέλεια –διδασκαλία είχε η κ.Αργυρώ Κωνσταντινίδου.






Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου η πόλη γέμισε καρναβαλιστές. Δεκαπέντε σχήματα από τα σχολεία, τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του δήμου παρήλασαν στην Μαρ. Γερουλάνου. Πάνω από 500 καρναβαλιστές με κέφι για χορό, δημιούργησαν σχήματα με έξυπνα μηνύματα και σατιρική διάθεση. 


Ο Σουλεϊμάν και οι γυναίκες του, Ήρωες των παραμυθιών, «Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» Περιβάλλον και Ρύπανση, Λουλούδια και Κηπουροί από τον Ο.Ν.Α.Δ.Ε.Α., 
«Παλιά και Νέα Χρεωκοπία», Μαγειρέματα κ Ρυθμός,
 «Βγήκαμε απ΄τα ρούχα μας» ήταν μερικά από τα πληρώματα που συμμετείχαν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.



Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, έγινε η βράβευση των τριών πρώτων πληρωμάτων του Χαμένου Θησαυρού από το Δήμαρχο κ. Χρήστο Κορτζίδη.




Στη κεντρική εξέδρα παρουσιάστηκαν πολλά δρώμενα τόσο παραδοσιακά όσο και σύγχρονα. Αναπαράσταση εθίμων από την αποκριά, όπως «Παραδοσιακός γάμος - παρωδία» από το τμήμα παραδοσιακών χορών της Αργυρούπολης, «Η Τζαμάλα» Δρώμενο από την Ήπειρο από το σύλλογο Ηπειρωτών Αργυρούπολης, Τα ζόμπι από το τμήμα σύγχρονου χορού της Αργυρούπολης χόρεψαν σε ρυθμούς RNB, καθώς και το τμήμα παραδοσιακών και Λάτιν χορών του Ελληνικού. 


Η παρέλαση έκλεισε με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα Boogie Sinners του καταστήματος Αmerican Burgers που μας μετέφεραν στις δεκαετίες του ΄60 – ’70 - ΄80 τόσο με τα άρματα - οχήματα όσο και με τη μουσική τους.

Συγχαρητήρια σε όλους για την παρουσία τους, ευχόμαστε καλή σαρακοστή και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!




Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέλη του τμήματος φωτογραφίας του Δήμου για την φωτογράφηση και την παραχώρηση των φωτογραφιών του Καρναβαλιού.




Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα που θα εορταστούν στο γήπεδο Baseball (πρώην Αμερικανική βάση Ελληνικού) με μουσική, χορό, φασολάδα, λαγάνα και μπόλικο κρασί.


 Σε περίπτωση βροχής το γλέντι θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού απέναντι. Σας περιμένουμε όλους!!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.