Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σταματήστε κ. Τσαρπαλή να σπιλώνετε αιρετούς και υπηρεσίες άδικα

Επανερχόμαστε στο θέμα της προμήθειας και τοποθέτησης υλικών πυρασφάλειας στο κλειστό δημοτικό γήπεδο της οδού Ολυμπίας με τρίτη ανακοίνωση για να διευκρινίσουμε τα εξής.


1.Ο προμηθευτής με τον οποίο συνεργαστήκαμε δεν είναι κάποιος τυχαίος από την Βάρη ή κομματικός φίλος όπως είπαν αυτοί που καταγγέλλουν.  Ήταν αυτός που έκανε το έργο της πυρασφάλειας στο παιδικό σταθμό στην οδό Κομνηνών που πριν λίγο καιρό εγκαινιάσαμε. Με τον συγκεκριμένο εργολάβο είχαν συνεργαστεί άψογα οι υπηρεσίες του δήμου και έτσι όταν χρειάστηκε να κάνουμε την πυρασφάλεια του κλειστού στην οδό Ολυμπίας με μεγάλη πίεση χρόνου (μέσα σε 2-3 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης), ήταν λογικό να απευθυνθούν σε κάποιον με τον οποίο είχαν πολύ πρόσφατα συνεργαστεί με αποτελεσματικό τρόπο.



2.Ο κ. Τσαρπαλής απαντώντας στο κάλεσμα που του κάναμε να δημοσιοποιήσει τις προσφορές που λέει ότι πήρε από δυο προμηθευτές, έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία.
Όμως κάνει λάθος γιατί τα στοιχεία που έδωσε δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της προσφοράς με την οποία ο δήμος έκανε τελικά τη συγκεκριμένη προμήθεια και τοποθέτηση.
Για να μπορεί ο καθένας να συγκρίνει προσφορές πρέπει να αναφέρονται στα ίδια υλικά, με τις ίδιες προδιαγραφές, στις ίδιες εργασίες κλπ.


Δίνουμε ορισμένες εξηγήσεις για να μπορέσει να γίνει κατανοητή η ουσία της υπόθεσης. Μπαίνουμε σε λεπτομέρειες αλλά αυτό είναι αναγκαίο. Και επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχει ο φάκελος της συγκεκριμένης προμήθειας και τοποθέτησης που μπορεί να κάνει έλεγχο όποιος επιθυμεί.


Εξηγούμε λοιπόν:
Α. Δεν ήταν προμήθεια αλλά προμήθεια και τοποθέτηση, άρα πρέπει να συγκρίνει κανείς το συνολικό κόστος και της προμήθειας και της τοποθέτησης.
Η μελέτη, η προσφορά και η εκτέλεση έγιναν με βάση τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ με απευθείας ανάθεση και όχι του ΠΔ 28/80 που είναι ποιο χρονοβόρες.


Β. Για την πυροσβεστική φωλιά για παράδειγμα: στην προσφορά που δέχτηκε ο δήμος αναφέρονται 830 ευρώ προμήθεια και 450 ευρώ τοποθέτηση, δηλαδή σύνολο 1280 ευρώ. Προφανώς η πυροσβεστική φωλιά δεν κάνει 830 ευρώ. Ούτε 135 έως 142 που λέει ο κ. Τσαρπαλής. Η συγκεκριμένη που τοποθετήθηκε κάνει  175 ευρώ γιατί είχε τις ανάλογες προδιαγραφές και πιστοποίηση. 


Μέσα όμως στο συνολικό κόστος των 1280 ευρώ εκτός από την αγορά της συγκεκριμένης φωλιάς συμπεριλαμβάνονται: η αποξήλωση και μεταφορά σε άλλο σημείο ήδη υπάρχουσας φωλιάς σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής, οι σωλήνες γαλβανιζέ Φ2 και για τις δύο περιπτώσεις περίπου 35 μέτρων με τα εξαρτήματα σύνδεσης και η εργασία για όλα αυτά.


Γ. Άλλο παράδειγμα η περίπτωση της πυράντοχης πόρτας. Στα 1050 ευρώ που αναφέρονται συνολικά ως κόστος προμήθειας και τοποθέτησης δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο η αξία της πόρτας διαστάσεων 1,00Χ2,15 με αντίσταση σε πυρκαγιά 120 λεπτά και τις αντίστοιχες προδιαγραφές της πυροσβεστικής διάταξης 71/88 αλλά επίσης τα υλικά και η τοποθέτηση κάσας με αγκύρια και τα υλικά και η κατασκευή τοίχου στις απαραίτητες διαστάσεις γιατί στο σημείο που μπήκε η πόρτα μεγάλο μέρος του τοίχου ήταν γκρεμισμένο.


Δ. Τελευταίο παράδειγμα με τον πίνακα πυρανίχνευσης, τα μπουτόν και τα φωτιστικά. Στις τιμές που αναφέρονται στην προσφορά συμπεριλαμβάνονται και οι αναγκαίες καλωδιώσεις και σωληνώσεις και βεβαίως οι εργασίες τοποθέτησης τους. Οι καλωδιώσεις συνολικά ήταν περίπου τα 1000 μέτρα και οι σωληνώσεις περίπου τα 250 (ενδεικτικά για τις καλωδιώσεις multi25X1,5 Lisy περίπου 100μ, 18Χ1,0 Lisy περίπου 180μ, 4,1Χ1,5 Lisy περίπου 350μ κλπ).


Συμπερασματικά: 


Προκαλούμε τον κ. Τσαρπαλή να πει ποιοι είναι οι προμηθευτές στους οποίους απευθύνθηκε, να τους καλέσουμε στο δήμο, να δουν συγκεκριμένα τα υλικά και τις εργασίες που έγιναν και να δώσουν επί αυτών συγκεκριμένη προσφορά. Τότε θα μπορούν να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη.


Αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Τσαρπαλής θα μπορούμε να πούμε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πετάει λάσπη και να προσπαθεί να σπιλώσει αιρετούς και υπηρεσίες άδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.