Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Δώστε ό,τι μπορείτε και ρυθμίστε οφειλές

«Δώστε ό,τι μπορείτε». Αυτή θα είναι η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, μετά τη διαπίστωση ότι στον μακρύ κατάλογο των oφειλετών προστίθεται στρατιά φορολογουμένων οι οποίοι έχουν την πρόθεση αλλά δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
  Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 900.000 φυσικών και νομικών προσώπων σε Εφορίες και τελωνεία ξεπερνούν πλέον τα 46 δισ. ευρώ, κάνοντας άλμα 10 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος προσέρχονται στις εφορίες, ακόμα και μετά την καθιέρωση επτά δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους, και ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας στα «ΝΕΑ» τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης, αναδεικνύει τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:
-Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα.
– Πολλές δόσεις ακόμη και για μικρά χρέη. Εξαιρώντας την παράμετρο του ελάχιστου ποσού δόσης, ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να «σπάνε» την οφειλή σε έως και 48 δόσεις.


– Χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις.
Μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κάλυπταν χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου (η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου) εξαιρώντας με τον τρόπο αυτόν τρέχουσες υποχρεώσεις.


Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.
Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, αν ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών.


Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογούμενου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.


 http://troktiko.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν θέση η άποψη δική μας αλλά Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.
Παρακαλούμε όταν υποβάλετε σχόλιο, να μην χρησιμοποιείτε υβριστικούς χαρακτηρισμούς
και να αποφεύγετε τα greeklish.